-eBe-

  

Thailand

Thailands første jernbane var en kort, normalsporet (1435 mm) linje som ble åpnet i 1893. Da jernbanebyggingen tok til for alvor på slutten av 1890-tallet, valgte man imidlertid å gå over til meterspor (1000 mm), i stor grad av økonomiske årsaker, men også av hensyn til muligheten for samtrafikk med de omkringliggende britiske og franske koloniene som alle hadde samme sporvidde, og Thailand har internasjonal trafikk til Kambodsja, Laos og Malaysia. Den japanskbygde forbindelsen til Myanmar (den gang Burma) langs elven Khwae Noi (Kwai) ble nedlagt i 1947, men det foreligger nå planer om å gjenopprette den, ikke i sin opprinnelige form, men som en normalsporet høyhastighetslinje. Det foreligger også planer om fler andre normalsporete høyhastighetslinjer, foruten en intensiv utbygging av det eksisterende meterspornettet, med både linjeforlengelser og nye linjer, samt dobbeltspor. Elektrifisering inngår også i planene som foreligger. Per 202 er kun ca. 15 mil elektrifisert, av et jernbanenett på totalt nesten 435 mil. De elektrifiserte linjene er et normalsporet nærtrafikknett rundt hovedstaden Bangkok, hvorav 12,3 mil er elektrifisert med strømskinne og knappe 3 min med kontaktledning.

Thailands jernbaner har verdens antakelig mest kjente jernbanebro, broen over Kwai, ved byen Kanchanaburi. Denne broen som ble bygget av britiske krigsfanger under den japanske okkupasjonen av Thailand under 2. verdenskrig, er udødeliggjort i David Leans berømte og prisbelønte film med samme navn fra 1957, med Alec Guinnes i hovedrollen som oberst Nicholson (selv om filmen ble spilt inn på Sri Lanka). Broen sto ferdig i 1943 og var en del av japanernes prosjekt for å sikre forsyningene til troppene som skulle angripe India senere samme år. Den opprinnelige broen ble tatt ut av bruk da strekningen fram mot grensen ble nedlagt, men Thailands turistmyndigheter markedsfører en bro lengre nede langs elven som "Broen over Kwai". Det antas at 13.000 krigsfanger og mellom 80.000 og 100.000 sivile tvangsarbeidere mistet livet under byggingen av denne banen, hovedsakelig grunnet en brutalitet hos de japanske fangevokterne, som til dels overgikk brutaliteten i nazistenes konsentrasjonsleirer. I motsetning til Tyskland har Japan aldri tatt noe oppgjør med de grufulle forbrytelsene landets militære styrker begikk under 2. verdenskrig.

Alle bildene på denne siden viser metersporig materiell.

bullet

Lok

bullet

Motorvogner

bullet

Vogner

bullet

Mae Klong Railway Marked (video)

Lokomotiver

bullet

Damplokomotiver

bullet

Diesellokomotiver

Damplokomotiver

รฟท / SRT 305. Museumslok bevart, antatt i kjørbar stand av รฟท.

Hua Hin, 03.03.2020

Diesellokomotiver

Dieselelektriske lokomotiver

รฟท / SRT CM22-7i.4551

Hua Hin, 03.03.2020

Motorvogner

Dieselmotorvogner

รฟท / SRT NKF.1227 - kraftoverføring sannsynligvis hydraulisk, men dette er ikke bekreftet.

Mae Klong, 20.02.2020

Person- og godsvogner

Persontogvogner

รฟท / SRT personvogner

Bangkok, desember 2014

รฟท / SRT personvogner

Hua Hin, 03.03.2020

Mae Klong Railway Marked

For en europeer som er vant med de hjemlige jernbanenes strenge sikkerhetskrav, kan det være både fascinerende og skremmende å oppleve en jernbanekultur der folk lever tett innpå en jernbanelinje i full drift og bare flytter seg i siste øyeblikk før toget passerer. På denne videoen som Ketil Haavardsholm tok opp 20. februar 2020, passerer toget midt gjennom en myldrende markedsplass i byen Mae Klong.

 

รฟท [RFTh] / SRT = การรถไฟแห่งประเทศไทย [Kan Rot Fai haeng prathet Thai] / State Railways of Thailand

Se også (See also / Sehen Sie auch / Vea también / См. также):

bullet

Jernbanegalleriet, hovedside

Railway picture gallery / Bahnbilder, Hauptseite / Fotogalería de ferrocarril / Желзнодорожная фотогалерея

StatCounter - Free Web Tracker and Counter from 141 countries

(Shows number of visitors since 03.08.2011. The -eBe- web site was established summer 2004.)

Last update: 10.02.2023